Hamas’tan ‘Pekin Bildirisi’ açıklaması: Topraklarımızı özgürleştirme kararlılığımızı sürdüreceğiz

Hamas’ın Uluslararası İlişkiler Ofis Başkanı Musa Ebu Merzuk, Çin’in arabuluculuğunda Hamas ve El Fetih dahil 14 Filistinli örgütün imzaladığı Pekin Bildirisi’nin uygulanmasını ve öncekiler gibi kağıt üzerinde kalmamasını ümit ettiğini belirtti. Hamas’ın internet sitesinde yayımladığı açıklamaya göre, Çin’deki toplantıda konuşan Ebu Merzuk, 7 Ekim Aksa Tufanı’nın, ulusal, bölgesel ve uluslararası düzeyde çok şeyi değiştirdiğini belirtti.

AA’nın aktardığına göre, toplantıda “tarihi anlar” yaşandığını aktaran Ebu Merzuk, imzaladıkları bildiriyi uygulamaya geçirme konusunda başarılı olunması temennisini ifade etti. Kağıt üzerinde kalan eski uzlaşı anlaşmalarına işaret eden Hamaslı yetkili, bu bildirinin de öncekiler gibi olmamasını istediklerini vurguladı.

Filistin halkının, yaşanan tüm acılara rağmen “direnişi etkisiz hale getirme ve izole etme, Filistinlileri topraklarından sürme planını” başarısızlığa uğrattığını kaydeden Ebu Merzuk, “Topraklarımızı özgürleştirme ve halkımızın geri dönüşünü sağlama kararlılığımızı sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

FİLİSTİN YÖNETİMİ: MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUZ

Filistin yönetimi de, Çin’in Filistin devletinin işgal altındaki Batı Şeria, Kudüs ve Gazze Şeridi’ni yönetmesine olanak sağlama talebini memnuniyetle karşıladı. Filistin resmi haber ajansı WAFA’da yayımlanan açıklamada, Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi’nin geçici bir Filistin ulusal uzlaşma hükümetinin kurulmasına ilişkin açıklamalarına dikkat çekildi.

Çin Dışişleri Bakanı Wang’ın sarf ettiği sözlerin Filistin yönetiminin tutumu ve uluslararası meşruiyetle uyumlu olduğu vurgulanan açıklamada, Wang’ın açıklamalarında Gazze Şeridi’nde acil ateşkes ve insani yardımların girmesini talep ettiği kaydedildi.

“Filistin devletinin toprakları olan Batı Şeria, Gazze Şeridi ve Doğu Kudüs’ü yönetmesine olanak sağlama yönüne ortak çabaları artırma talebini de memnuniyetle karşılıyoruz” denilen açıklamada, Filistin’in Birleşmiş Milletler’de (BM) tam üyelik hakkını elde etmesi ve iki devletli çözüm için uluslararası bir barış konferansının düzenlenmesi yönünde Çin’in sarf ettiği çabalar takdir edildi.

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Çin, Filistinli grupların iç uzlaşı temelinde ulusal birliği ve bağımsız Filistin devletini erken bir tarihte hayata geçirmelerini içtenlikle ümit ediyor” ifadesini kullanmıştı.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: ADIMLARIN HAYATA GEÇİRİLMESİNİ BEKLİYORUZ

Öte yandan Dışişleri Bakanlığı da, Filistinli siyasi oluşumların Pekin Toplantısı’nda kabul ettikleri bildiri hakkında yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “İsrail’in Gazze’deki saldırılarının tüm şiddetiyle devam ettiği, Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te baskınların daha da yoğunlaştığı mevcut koşullarda, Filistin’de siyasi birliğin sağlanmasının önemi ve aciliyeti daha artmıştır. Pekin’de kabul edilen bildiride kayıtlı adımların hayata geçirilmesini ve Filistin’de siyasi birliğin sağlanmasına yönelik uzun zamandır ülkemizin de katkılarıyla devam eden gayretlerin bir an evvel olumlu sonuçlanmasını bekliyoruz.”

PEKİN BİLDİRİSİ NEDİR?

Filistinli 14 grubun üst düzey temsilcileri, 21 Temmuz’da başlayan uzlaşma görüşmeleri sonrası aralarındaki bölünmüşlüğe son vermeyi ve birlik oluşturmayı amaçlayan “Pekin Diyaloğu”nu imzalamıştı. İmzalanan bildiride, Filistinli tüm grupların fikir birliğine dayalı ve mevcut Filistin temel yasasına uygun geçici ulusal uzlaşı hükümeti kurma niyeti vurgulandı.

Bildiride, Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) bünyesinde tüm grupları kapsayan ulusal birliğin sağlanması konusunda mutabık kalındı. Birleşmiş Milletler (BM) kararlarına uygun olarak başkenti Kudüs olan bağımsız bir Filistin Devleti kurmak ve Batı Şeria, Kudüs ve Gazze dahil olmak üzere Filistin topraklarının bütünlüğünün korunması kararı alınan bildiride, BM öncülüğünde, bölgesel ve uluslararası katılımla bir konferansa ihtiyaç duyulduğu aktarıldı.

Hamas’ın Ulusal İlişkiler Ofisi Başkanı Hüsam Bedran, Pekin’de Filistinli gruplar tarafından üzerinde anlaşmaya varılan bildirinin, “Filistin’in ulusal birliğine ulaşması yolunda önemli bir adım” olduğunu belirtmişti. Çin, 21 ve 22 Temmuz’da Fetih Hareketi ve Hamas başta olmak üzere Filistinli grupların katıldığı, “kapsamlı bir ulusal toplantıya” ev sahipliği yapmıştı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir